Mer om mig

Thor-Björn Bergman

Jag är född 1957 och har jobbat som professionell filmare sedan 2005, men intresset för foto och film har funnits sedan jag var 12 och fick min första stillbildskamera.

Jag är utbildad inom ekonomi och musik, jag har jobbat som musiklärare och speciallärare, jag har haft ledande positioner inom databranschen och har arbetat som programmerare och systemutvecklare. Jag har varit marknadskonsult och drivit egna företag sedan 18-årsåldern och jag har varit projektledare, coach och tränare inom svensk tennis.

Mina dagar är omsorgsfullt planerade och jag lever för mina projekt. Kanske är det en konsekvens av en barndom kantad av övergrepp, kanske är det tecken på diagnoserna jag fick som vuxen. Men egentligen spelar det ingen roll. Jag är den jag är och jag måste få göra saker på mitt sätt för att fungera.

Jag kom in i filmbranschen genom ett samarbete med Ola Ström (Solstollarna) och under de fem första åren producerade jag ett 100-tal reportage- och informationsfilmer för ett 50-tal kunder som exempelvis Europeiska Socialfonden, Malmö stad, Friskis & Svettis, Sparbanken Syd, Kullabergs Naturreservat och Röda korset. Det gick riktigt bra och uppdragen kom i strid ström.

Men sedan fick jag nog och kände att jag ville göra något mer. Kanske jobba med projekt där jag kunde använda mina barndomsupplevelser och min kunskap på ett konstruktivt sätt för att sprida information och hjälpa andra. Så jag startade Kanal 24 – en webb-tv-kanal med syfte att producera och visa film om utsatthet och dess konsekvenser. Hugo Stenbecks stiftelse nappade på idén och under tre år fick jag full finansiering för att producera material till sajten. Jag filmade, regisserade och klippte 55 filmer och reportage som sågs fler än 250 000 gånger av drygt 75 000 unika besökare. Nu har projektet upphört, men filmerna kan ses på Kanal 100. Helt gratis.

2012 startade jag musikprojektet Konsert 2032 där målet är att jag ska göra en helhjärtad satsning för att bli en hyfsad trumpetare och kornettist. Det grundläggande målet är att senast 21 april 2032 (då jag fyller 75 år) släppa ett musikalbum där jag spelar i huvudsak egen trumpetmusik som jag ska skriva under resans gång, gärna i samarbete med andra kompositörer. Överskottet ska gå till en lämplig välgörenhetsorganisation.

 

Thor-Björn Bergman

 

I konkurrens med bl a höjdhopparen Patrik Sjöberg fick jag Trasdockans pris 2011. Priset delas ut årligen under Trasdockans dag på Medborgarplatsen i Stockholm till någon som har gjort ett extraordinärt arbete för utsatta barn. Året efter gick priset till Barnombudsmannen.

Hösten 2011 blev jag nominerad till Svenska Hjältar som är ett initiativ av Aftonbladet med syfte att hylla vanliga människor som gjort något ovanligt fantastiskt.

I december 2012 tilldelades jag det prestigefulla Stenbeckstipendiet på 50 000 kr för mina filmer och reportage. Utmärkelsen går till eldsjälar som arbetar mot mobbning/destruktiva normyttringar, för att öka respekten för barns röster eller mot våld.

Jag har skrivit tre böcker, självbiografin Ängeln vid Hovs Hallar (2007), självbiografiska romanen Liams revansch (2012) och självbiografin Vid min sida (2016). Jag har också givit ut en fotobok, Mitt paradis (2017). Just nu jobbar jag med min femte bok, Gabriels sista resa.

Jag har F-skattsedel via mitt företag, jag är medlem i Journalistförbundet och har presslegitimation.

Thor-Björn Bergman
Filmare & producent