Smakprov

Bokens början

Egentligen ska man väl inte avslöja en boks innehåll för någon som inte läst den, men jag inspireras av människor som vill gå vid min sida, anonymt eller öppet, vänner som ovänner. Det är en ynnest och för det är jag tacksam. Därför bjuder jag på ett smakprov från bokens första kapitel.

I boken använder jag mitt eget namn, medan nära och kära (plus några till) får fingerade namn. Övriga personer i boken nämns med sina riktiga namn.

Kapitel 1 - Bokens första stycken

Thor-Björn tvekade, men tog mod till sig och mötte terapeutens blick. Och det var som han misstänkte. Nu fanns det något annat bakom de nötbruna ögonen som han inte förstod. En stilla förändring, en smygande tvekan. Kanske förakt, misstro och irritation. Eller var det bara besvikelse över att han inte var den hon hade hoppats på. Hon ville nog se honom som någon annan. Stark, manlig och framgångsrik. Men vad hade hon egentligen inbillat sig?
      De hade träffats regelbundet i över två år och han hade vänt ut och in på sitt liv framför hennes granskande ögon. Han hade hintat, antytt och lagt svaren i hennes mun. Men hon hade aldrig nappat på kroken utan alltid dragit slutsatser som passade hennes bild av verkligheten.
      Visst hade han gjort det svårt för henne och ofta sagt det hon ville höra, men hon var ju en erfaren psykoterapeut och borde ha genomskådat honom. Och varför ställde hon aldrig frågan rakt ut? Var hon rädd för att svaret skulle tvinga henne tillbaka till stunden då de träffades första gången? Skulle sanningen bli till ett personligt misslyckande och en bekräftelse på att hon var en dålig människokännare?
Ett uns av förakt passerade hans huvud när han vände bort blicken och gick ut genom dörren. De hade bestämt att träffas igen. Om en dryg månad skulle det ske, men innerst inne kände han att de aldrig mer skulle ses.
      Som vanligt tog hon inte i hand. Han var glad över att hon alltid hade respekterat hans ovilja till fysisk kontakt. Han hatade slappa sensuella handslag och kunde må dåligt i timmar efter att ha tvingats känna hud mot hud. Och samtidigt behöva möta blickar fulla av dolda tankar.
      Thor-Björn mötte hennes ögon en sista gång och försvann bort genom korridoren. Den sorgsna blicken och hennes kuvade kroppsspråk stannade kvar på näthinnan. Hon kanske också kände att det var över. Och det var nog vad hon själv önskade. Hennes attityd under samtalet hade gett bränsle åt hans intuition och det var lika bra att konstatera faktum. Det hade gått stå i samtalen och de kom inte vidare. Han hade mycket mer att säga, men fick aldrig chansen. Han ville inte själv ta initiativ utan väntade på de rätta frågorna. Men de kom aldrig, så vad tjänade det till.

Sagt om mina böcker

Syner (i dröm eller vaka är oklart) förekommer ganska ofta i boken. Ibland gripande, ibland väl tårdrypande. I övrigt flyter språket väl och boken är klart tänkvärd. Dess ärende om livskamp och hopp går inte att ta miste på.

BITTE JANSSON, UPPSALA NYA TIDNING

Thor-Björn Bergman skriver plågat och intensivt om hur det är att leva med minnen av övergrepp. Trots vissa brister i stil och komposition är det här en stark berättelse i "sanningsgenren". En debut som har potential att vinna en publik.

LARS BÄRTÅS, HALLANDSPOSTEN

Energin finns här, viljan att berätta, men tyvärr inte förmågan. Det blir snarare pretentiöst än ödmjukt. Och visst skulle jag önska denne femtioåring ett lugnare inre som också förmådde se sig omkring, bland andra människor på jorden.

LISA BERG ORTMAN, HELSINGBORGS DAGBLAD
Mina tidigare böcker
Ängeln vid Hovs Hallar
Liams revansch